Hijsbewijs halen? Doe de cursus veilig hijsen bij BLOM!
165 beoordelingen met een gemiddelde van (8,1)Wij helpen u graag op weg. Bel 074 - 376 40 44
Veilig hijsen en heffen doe je met de hijsopleiding van BLOM
Een belangrijk deel van de bedrijfsongevallen is te wijten aan niet veilig werken met hijsgereedschappen en hijswerktuigen. Ondeskundig gebruik leidt tot onveilige hijs-situaties, beschadigingen, tijdverlies en ontevreden klanten. Bovendien staat de persoonlijke veiligheid van jou en jouw medewerkers op het spel. Door het volgen van een opleiding hijsen en het behalen van een hijsbewijs wordt de kans op ongevallen aanzienlijk kleiner. Je krijgt een beter inzicht in de risico's en gevolgen daarvan. Deze opleiding veilig hijsen is bestemd voor medewerkers die lasten aanslaan en verplaatsen met de bovenloopkraan of portaalkraan. En voor medewerkers die willen voldoen aan de regels van de Arbowet en verzekeraars met betrekking tot veilig werken met hijsen voor de bovenloopkraan en de portaalkraan.
Veilig hijsen cursus
Er zijn twee verschillende soorten opleidingen om veilig te leren hijsen. De basisopleiding voor als er nog geen enkele ervaring is met hijsen. Of de herhalingscursus veilig hijsen wanneer er al eens een basisopleiding is gedaan of een eerdere training is gevolgd waarbij het certificaat veilig hijsen al eens is gehaald.
Basisopleiding hijsbewijs
Tijdens de basisopleiding veilig werken met hijsgereedschappen richten we ons voornamelijk op de praktijk. Wij willen dat cursisten na het volgen van de hijsen opleiding voldoende ervaring hebben opgedaan om direct zelfstandig aan de slag te gaan met hijsen in de praktijk. Daarnaast moet ook het theorie gedeelte worden behaald. Zijn beide voldoende bevonden en afgesloten met een examen? Dan wordt de basisopleiding hijsen beloond met een certificaat ofwel hijsbewijs.
herhalingscursus veilig hijsen
De herhalingscursus veilig hijsen en heffen is zo ingericht dat eerdere kennis wordt herhaald en daardoor weer fris in het geheugen zit. Certificaten voor veilig hijsen en heffen zijn vijf jaar geldig. Wil je jouw certificaat/hijsbewijs verlengen? Volg dan een herhalingscursus. We trainen tijdens deze hijskraanopleiding de theorie en de praktijk en sluiten af met een BLOM-veilig-hijsen-examen. Wanneer de herhalingscursus voldoende wordt afgerond verlengen wij het bestaande certificaat om te mogen hijsen met vijf jaar.
Na afloop van de opleiding veilig hijsen is de cursist:
- Op de hoogte van de belangrijkste hijswerktuigen en gereedschappen
- In staat op een veilige en efficiënte manier lasten aan te slaan en te verplaatsen
- Op de hoogte van het gebruik van de verschillende hulpmiddelen
- In staat lasten en hijsmiddelen te beschermen tegen beschadiging
Inhoud opleiding veilig werken met de hijskraan
De inhoud van de veilig hijsen cursus bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. In het volgende overzicht zie je welke onderdelen we behandelen. Veilig werken is in deze hijskraanopleiding van groot belang. Je ziet dat we daar in deze training veel aandacht aan besteden.
Inhoud theorie hijsbewijs | Inhoud praktijk hijsbewijs |
|
|
Hijsbewijs halen bij BLOM opleidingen
Behalve de opleiding veilig hijsen biedt BLOM opleidingen nog meer opleidingen aan binnen het interntransport of VCA en BHV. Zo is er een opleiding voor de heftruck en de reachtruck en kun je deze twee opleidingen combineren. Tijdens deze gecombineerde opleiding behandelen we ook de stapelaar, je ontvangt dan dus het heftruckcertificaat, reachtruckcertificaat en het stapelaarrijbewijs. Er is ook een hoogwerkertraining om het hoogwerkercertificaat te halen, een cursus voor de autolaadkraan, een verreikeropleiding en een opleiding voor de minigraver. De instructeurs kunnen al deze trainingen ook incompany geven.
Veelgestelde vragen over het hijsbewijs
Iedere gebruiker die met een hijswerktuig gaat werken dient hiervoor een geschikte opleiding te hebben gevolgd en volledig op de hoogte te zijn van de regels en procedures die op de locatie gelden. Een hijsbewijs toont een 'voldoende' opleidingsniveau van de chauffeurs. Daarnaast moeten gebruikers dan wel bedieners van hijswerktuigen minimaal 18 jaar zijn.
Met een hijsbewijs mag je een hijswerktuig bedienen voor het verticaal verplaatsen van een vrij hangende last.
Nee, een hijsbewijs is niet wettelijk verplicht. Wel dien je een aantoonbare instructie via een gedegen opleiding te hebben gevolgd.
Voor medewerkers die lasten aanslag met een bovenloopkraan of andere kranen voldoet een certificaat voor het veilig hijsen/ aanslaan van lasten. Voor machinisten en riggers die op een bouwplaats werkzaamheden uitvoeren met machine met een capaciteit van 10 tonmeter of meer is een TCVT-certificering verplicht. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een torenkraan, mobiele hijskraan of funderingsmachine.
Een hijsbewijs is 5 jaar geldig.
Je kunt al een opleiding voor het veilig hijsen/ aanslaan van lasten volgen voor € 250,- ex. btw. per persoon.
Nee, een certificaat is niet verplicht. Een certificaat helpt wel bij het aantonen dat er een instructie is gevolgd voor het veilig werken met de bovenloopkraan.