Bij BLOM opleidingen draait het om veilig werken binnen intern transport. Instructeur Randy Smith weet als geen ander hoe belangrijk dat is – niet alleen vanuit zijn professionele kennis, maar ook door een persoonlijke ervaring die zijn kijk op veiligheid voor altijd veranderde. We maakten al eerder kennis met Randy in een interview, nu staan we stil bij een ongeluk waar hij bij betrokken is geweest.
De weg naar BLOM opleidingen
Randy Smith is inmiddels drie jaar actief als instructeur bij BLOM opleidingen. Wat begon met het geven van heftruck- en reachtruckcursussen, groeide al snel uit tot een breed pakket aan opleidingen: van het werken met hoogwerkers tot het hijsen en aanslaan van lasten. Recentelijk heeft hij de opleiding tot veiligheidskundige afgerond. "De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik wil zoveel mogelijk kunnen en doen," zegt Randy gedreven.
Meer dan twaalf jaar geleden, lang voor zijn tijd bij BLOM, raakte Randy betrokken bij een ernstig bedrijfsongeval. Tijdens het laden en lossen met een EPT-stapelaar – een elektrische pallettruck – liep het mis. "Het was laat op de avond, decemberdrukte, en ik was aan het werk in een loods met twintig deuren waar vrachtwagens stonden. De sleutels zaten nog in het contact, iedereen kon zo wegrijden. Een gevaarlijke situatie, maar het werd op dat moment niet direct aangepakt."
Tijdens het laden van de wagen reed de rangeerchauffeur de wagen naar voren waardoor Radny met de EPT de goot in de dreigde te vallen, om te voorkomen dat hij mee zou vallen de goot in is hij van de EPT afgesprongen en is toen op zijn rug terecht gekomen. "Ik viel achterover, op mijn rug, en voelde een enorme pijn. Mijn collega’s en vriendin – die daar ook werkte – schoten erbij. De eerste hulp bevestigde later de ernst: mijn grote teen was verbrijzeld, een andere teen helemaal in de lengte gebroken. Het bloed spoot eruit."
Lang herstel, blijvende impact
Na het ongeval volgden acht maanden waarin hij volledig uit de roulatie was. “In het begin lag ik vier weken echt plat. De revalidatie duurde uiteindelijk veertien maanden. Ik moest zelfs opnieuw leren lopen, want ik had mijn linkerbeen overbelast ter compensatie van de rechtervoet.” Met hulp van een bewegingsexpert kon Randy zijn looppatroon corrigeren, maar de schade was blijvend. “Kickboksen en voetbal – mijn favoriete sporten – kon ik definitief opgeven. De teen is nog steeds gevoelig. Je moet er echt altijd mee leren leven.”
Van slachtoffer naar ambassadeur voor veiligheid
De nasleep op de werkvloer was groot. Pas na het ongeval werden maatregelen getroffen: het personeel analyseerde samen met Randy de camerabeelden, en er werd een sleutelsysteem ingevoerd waarbij sleutels alleen gebruikt mochten worden uit een groene bak, de sleutels bleven dus niet meer in de vrachtwagens – een eenvoudige maar effectieve veiligheidsmaatregel.
“Wat me vooral bijbleef, was hoe de werkdruk de veiligheid naar de achtergrond had gedrukt. Alles moest snel, en dan wordt er pas gehandeld als het fout gaat.” Randy benadrukt dat investeren in veiligheid vooraf essentieel is, in plaats van achteraf te reageren.
Een les voor iedereen
Als instructeur brengt Randy zijn ervaring nu dagelijks over op cursisten. Zijn boodschap is duidelijk: veilig werken begint bij jezelf.
“Veel mensen onderschatten hoe zwaar een EPT is. Je denkt: het lijkt op een step, maar het apparaat weegt meer dan 2.000 kilo. En als je je voeten niet op het plateau houdt of even op de zijkant zit, kan het ernstige gevolgen hebben.”
Door zijn verhaal te delen, wil Randy anderen bewust maken van de risico’s én het belang van goede veiligheidsprocedures. “Wat ik heb meegemaakt, wens ik niemand toe. Maar ik hoop dat het anderen aanzet tot nadenken. Soms moet je eerst vallen om op te kunnen staan – maar beter nog is voorkomen dat je valt.”
Tom van BLOM is een karikatuur van een gedreven en vakbekwame BLOM-instructeur. Intern transport is geen kleinigheid, vindt Tom. Hij houdt zich dan ook bezig met alles dat te maken heeft met opleiden en voorlichten. Zijn missie: zijn kennis op een laagdrempelige manier overdragen op (toekomstige) chauffeurs.