Over het algemeen worden heftrucks alleen gebruikt op eigen terrein. Maar soms kan het niet anders dan dat je met de heftruck de openbare weg op moet. Je rijdt bijvoorbeeld naar een ander magazijn aan de overkant van de straat of naar het magazijn een klein eindje verderop, waarvoor je de openbare weg op moet. Maar mag dat eigenlijk wel? En zo ja, aan welke voorwaarden moet je dan voldoen? En moet de heftruck dan ook verzekerd zijn? Per 1-1-2021 is ook een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen.
Wat is een openbare weg?
Laten we om te beginnen eerst antwoord geven op de vraag wat de wet precies verstaat onder een openbare weg. Volgens de wet is een weg openbaar wanneer deze voor een ieder toegankelijk is. Hiertoe behoren fietspaden, voetgangersgebieden, rijwielpaden en parkeerplaatsen/-terreinen.
Invoering van T-rijbewijs in juli 2015
Per 1 juli 2015 is het T-rijbewijs ingevoerd. Bestuurders van landbouw- of bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met een beperkte snelheid zijn dan verplicht een T-rijbewijs in hun bezit te hebben. Reden voor de invoering is dat de overheid de verkeersveiligheid wil verbeteren. Er gebeuren nu nog relatief veel ongelukken met motorrijtuigen met een beperkte snelheid. Maar valt een heftruck ook onder het motorrijtuig met een beperkte snelheid?
Alleen als de heftruck breder is dan 130 centimeter is het voor de chauffeur verplicht om in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. De heftruck mag niet worden gebruikt om aanhangwagens of verwisselbare machines te trekken. Dat geldt zowel voor de openbare weg als voor terreinen die voor iedereen toegankelijk zijn, zoals openbare parkeerterreinen. Voor heftrucks die kleiner zijn en alleen in het magazijn rijden is geen T-rijbewijs verplicht. Daarnaast is het niet verplicht om een T-rijbewijs te hebben wanneer je in de directe omgeving van de fabriekshal of magazijn op een openbare weg aan het laden of lossen bent. Uiteraard moet de chauffeur van een heftruck altijd voldoen aan de Arbowetgeving, die specifieke deskundigheid van de chauffeur eist. Dit kan een behaald heftruckcertificaat zijn.
Regstratieplicht RDW per 1 januari 2021
Waarom een registratie -of kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen? Hiervoor noemt het RDW 2 redenen; Vanuit Brussel is dit verzoek aan Nederland gedaan. In de meeste EU landen is deze regel er al. Reden 2 is verkeersveiligheid, de overheid wil meer inzicht krijgen wat er allemaal over de openbare weg gaat. Vanaf 1 januari 2021 gaat de registratieplicht in voor oa heftucks die breder zijn dan 130 CM.
Er is een belangrijke uitzondering voor trucks smaller dan 130 cm;
"Heftrucks met een verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk aan de achterkant die bijvoorbeeld een aanhanger mogen trekken moet wel geregistreerd worden"
Heftucks die voor 1 januari 2021 al reden op de openbare weg kunnen geheel 2021 geregistreerd worden bij het RDW na 31 december 2021 moeten deze voertuigen ook gekeurd worden.
Eigen terrein
Een T-rijbewijs is dus verplicht wanneer je op de openbare weg rijdt. Let hier op: wanneer het eigen terrein niet is afgesloten van de openbare weg, geldt dat een T-rijbewijs ook verplicht is. De wegenverkeerswetgeving is dan van toepassing op het terrein. Er is pas sprake van een eigen terrein wanneer een terrein is afgesloten met een hek of slagboom.
Overgangsrecht invoering T-rijbewijs
Ben je in het bezit van een B rijbewijs dat is afgegeven voor 1 juli 2015? Dan krijg je het T-rijbewijs bij de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs automatisch bijgeschreven tot 30 juni 2025. Met dit rijbewijs mag je dus (tot de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs) een tractor en MMBS en dus ook een heftruck breder dan 1,30 meter besturen.
Handhaving T-rijbewijs
In het algemeen zal er voor de politie geen aanleiding zijn om op openbare parkeerterreinen te handhaven op rijbewijsplicht. Een probleem doet zich voor wanneer iets gebeurt met een vorkheftruck, bijvoorbeeld een aanrijding. Wanneer dan blijkt dat de bestuurder van de vorkheftruck geen geldig rijbewijs heeft zal er wel worden opgetreden en kunnen er verzekeringstechnische problemen ontstaan.
Tom van BLOM over het T-rijbewijs & registratieplicht
Instructeur Tom van BLOM juicht de invoering van het T-rijbewijs & registratieplicht toe: "Intern transport is geen kleinigheid. Voor het rijden op de openbare weg gelden andere regels dan op bedrijfsterreinen. Een ongeluk met een fietser of voetganger zit in een klein hoekje als je niet op de hoogte bent van de verkeersregels op de openbare weg.”
Aan welke voorwaarden moet de heftruck voldoen?
Wanneer je dus met een heftruck van 130 centimeter of breder de openbare weg op wilt, heb je vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs nodig. Naast voorwaarden aan de bestuurder zijn er ook voorwaarden voor de heftruck zelf. Het Reglement Voertuigen is dan van toepassing. In het reglement staat dat de heftruck moet voorzien zijn van:
- Twee werkende lampen, zowel met dimlicht als stadslicht
- Twee achterlichten, twee stoplichten en tenminste twee rode reflectoren
- Richtingaanwijzers aan de voor- en achterkant
- Alarmlichten (waarschuwingsknipperlichten)
- Een speciale rood reflecterende driehoek met platte hoeken aan de achterkant
En niet te vergeten: de uitstekende delen zoals de vorken moeten verwijderd of afgeschermd worden. Verder mag je met een heftruck niet harder dan 25 kilometer per uur.
Verzekering
Een heftruck is een motorvoertuig, dit betekent dat de heftruck valt onder de wet Aansprakelijkheidsverzekeringmotorvoertuigen (WAM). Zorg er dus voor dat de heftruck WAM verzekerd is wanneer je hiermee de openbare weg op gaat.
Bronnen:
cbr.nl
rdw.nl
evofenedex.nl