Bij BLOM opleidingen staat veiligheid voorop. Onze missie is om bedrijfsongevallen in magazijnen en op de werkvloer terug te dringen. Met die doelstelling blijven we op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van arbeidsveiligheid. Het jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie biedt waardevolle informatie en inspiratie die ons kan helpen om veiligheid en gezondheid in het werkveld te bevorderen. In deze blog delen we de belangrijkste lessen en inzichten, die niet alleen voor werkgevers, maar ook voor medewerkers en iedereen die zich inzet voor een veilige werkplek waardevol zijn.
1. Focus op gezondheid en veiligheid: Werkgerelateerde risico’s aanpakken
De Nederlandse Arbeidsinspectie legt in 2025 een sterke nadruk op het aanpakken van gezondheids- en veiligheidsrisico's. Drie belangrijke oorzaken van werkgerelateerde gezondheidsklachten zijn gevaarlijke stoffen, fysieke overbelasting en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbeidsinspectie zal met gerichte inspecties toezien op naleving van de regels en biedt tevens ondersteuning om bedrijven bewuster te maken van de risico’s die zij lopen en kunnen verminderen.
Voor magazijnmedewerkers en heftruckchauffeurs zijn deze thema’s bijzonder relevant. Gevaarlijke stoffen kunnen in veel werkruimtes voorkomen, denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen of industriële reinigingsmiddelen. Door het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en juiste ventilatie kunnen veel risico's worden beperkt. Daarnaast vormt fysieke belasting een groot risico in magazijnen waar medewerkers regelmatig zwaar tillen. Bij BLOM opleidingen besteden we daarom speciale aandacht in de trainingen aan veilig tillen, ergonomische werkmethodes en gebruik van hulpmiddelen om fysieke belasting te verminderen.
2. Zelfinspectietools en checklists: Preventie en risicoherkenning
Een waardevol instrument dat in het jaarplan wordt genoemd, is de inzet van zelfinspectietools en checklists. Met deze tools kunnen werkgevers zelf controleren of zij voldoen aan de wet- en regelgeving rondom veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat het aanbieden van handelingsperspectief bedrijven helpt om actie te ondernemen en veiligheidsproblemen aan te pakken.
Bij BLOM opleidingen stimuleren we het gebruik van deze tools om cursisten en hun werkgevers bewust te maken van de risico's. Door regelmatig inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld met een checklist, worden veiligheidsproblemen eerder opgemerkt en opgelost. Dit soort proactieve veiligheidsmaatregelen maken een enorm verschil bij het voorkomen van ongevallen.
3. Verplichte meldingen en nieuwe wetgeving voor arbeidsongevallen
In 2025 introduceert de Arbeidsinspectie een nieuwe meldplicht voor arbeidsongevallen, de dubbele meldplicht. Zowel uitleners als inleners van arbeidskrachten worden verplicht om ongevallen te registreren en te melden, wat moet bijdragen aan een beter zicht op veiligheidsproblemen in de sector.
Voor bedrijven in de logistiek is deze wetgeving een belangrijke stap in het verhogen van de transparantie en het bevorderen van een cultuur van openheid rondom veiligheidsproblemen. Bij BLOM opleidingen benadrukken we het belang van ongevallenregistratie en -melding in onze cursussen. Duidelijke meldprotocollen en actieve communicatie over veiligheidsproblemen helpen bij het vaststellen van trends en het voorkomen van toekomstige ongevallen.
4. Data en innovatie: De toekomst van veiligheid met AI en data-analyse
Data speelt een steeds grotere rol in veiligheidsmanagement. De Arbeidsinspectie investeert in data-gestuurd toezicht en onderzoekt de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) om veiligheidsrisico’s effectiever in kaart te brengen en te voorkomen. Samen met universiteiten en technologische partners ontwikkelt de Arbeidsinspectie nieuwe datatoepassingen die helpen bij het identificeren van risicovolle patronen en het vergroten van inzicht in complexe risico’s.
Ook bij BLOM opleidingen zien we mogelijkheden om AI en data in te zetten voor het verbeteren van veiligheidstrainingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van simulaties en data-analyse om risicovolle situaties in magazijnen beter in kaart te brengen. Door AI en data-analyse kunnen we op maat gemaakte trainingen aanbieden die inspelen op de specifieke behoeften en risico's van een bedrijf.
5. Bewustwording door communicatie: Veiligheid als cultuurverandering
Naast handhaving zet de Arbeidsinspectie sterk in op communicatie om bedrijven te stimuleren tot naleving van de veiligheidsregels. Deze benadering is gericht op bedrijven waar nog onvoldoende kennis is over wet- en regelgeving of waar veiligheidsbewustzijn ontbreekt. De Arbeidsinspectie benadrukt dat communicatie cruciaal is voor het verhogen van het risicobewustzijn en het bieden van handelingsperspectief aan bedrijven.
Bij BLOM opleidingen erkennen we het belang van communicatie in veiligheidsbewustzijn. In onze trainingen besteden we aandacht aan het creëren van een open cultuur, waarin medewerkers zich vrij voelen om veiligheidskwesties te melden en onderling actief het gesprek aangaan over veiligheidsrisico’s. Het opbouwen van zo’n veiligheidscultuur kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van ongevallen en het beschermen van medewerkers.
Veiligheid Is een gedeelde verantwoordelijkheid
Met de inzichten uit het jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie zien we dat veiligheid en gezondheid op de werkvloer een gedeelde verantwoordelijkheid is van werkgevers, werknemers, overheidsinstanties en opleidingsinstituten zoals BLOM opleidingen. Door gebruik te maken van tools zoals zelfinspecties, het delen van kennis en door innovatie, werken we samen aan een veilige werkplek.
Bij BLOM opleidingen zetten we ons dagelijks in om onze cursisten te voorzien van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om veilig en verantwoord te werken. Samen kunnen we zorgen voor een gezondere, veiligere en productievere werkplek voor iedereen.