Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 20 september 2024
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Maximale windkracht voor gebruik hoogwerker

Het gebruik van een hoogwerker vereist altijd zorgvuldigheid, maar wanneer de windkracht toeneemt, wordt het nog belangrijker om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. In deze blog beantwoorden we de vraag: tot welke windkracht mag je een hoogwerker gebruiken? Deze vraag is van groot belang om veilig werken op hoogte te waarborgen en ongelukken te voorkomen.

De invloed van windkracht op het gebruik van hoogwerkers

Hoogwerkers zijn ontworpen om stabiel en veilig te opereren onder normale weersomstandigheden. Echter, wanneer de windkracht toeneemt, kunnen er aanzienlijke risico's ontstaan. Wind kan een horizontale of zijdelingse kracht uitoefenen op de werkbak, waardoor de stabiliteit van de hoogwerker in gevaar komt. Dit kan leiden tot kantelen of het afbreken van onderdelen, met alle gevolgen van dien.

Wat is de maximale windkracht voor het gebruik van een hoogwerker?

De windkracht wordt gemeten in meters per seconde (m/s) en de schaal van Beaufort wordt vaak gebruikt om de sterkte van de wind aan te geven. Volgens de richtlijnen die door fabrikanten van hoogwerkers en veiligheidsorganisaties zoals IPAF worden gehanteerd, mag een hoogwerker doorgaans gebruikt worden tot een maximale windkracht van 6 Beaufort, wat overeenkomt met een windsnelheid van 10,8 tot 13,8 m/s.

Bij windkracht 6, ook wel "krachtige wind" genoemd, beginnen grote takken te bewegen en is de wind goed hoorbaar in bovenleidingen. Dit is de grens waarbij het risico op instabiliteit van de hoogwerker aanzienlijk toeneemt. Het is daarom cruciaal dat operators de windomstandigheden continu in de gaten houden en de werkzaamheden stilleggen als de windkracht toeneemt tot boven dit niveau.
New Call-to-action

Praktische tips voor veilig werken met een hoogwerker bij wind

  • Gebruik een anemometer: Meet de windsnelheid regelmatig met een anemometer. Dit apparaat geeft de exacte windkracht aan, zodat je tijdig kunt beslissen om de werkzaamheden stil te leggen.
  • Controleer de specificaties van de hoogwerker: Lees altijd de handleiding van de hoogwerker om de specifieke windgrenzen te kennen die door de fabrikant zijn aangegeven. Sommige hoogwerkers hebben mogelijk lagere grenswaarden dan 6 Beaufort.
  • Let op de omgeving: Werk zoveel mogelijk uit de wind en vermijd open, winderige locaties. Als dit niet mogelijk is, zorg er dan voor dat de hoogwerker correct is gestempeld en gebruik grote stempelplaten op zachte of ongelijke ondergronden om de stabiliteit te verhogen.
  • Beoordeel continu de situatie: Wind is een dynamische kracht die snel kan veranderen. Het weer kan plotseling omslaan, dus blijf alert en bereid om de werkbak naar beneden te brengen en de werkzaamheden te stoppen als de omstandigheden verslechteren.

Conclusie

Werken met een hoogwerker bij toenemende windkracht vraagt om extra aandacht en verantwoordelijkheid. De algemene regel is dat bij een windkracht van maximaal 6 Beaufort, wat neerkomt op ongeveer 13,8 m/s, veilig kan worden gewerkt. Wordt deze grens overschreden, dan is het verstandig om de werkzaamheden direct te stoppen. Veiligheid gaat altijd voor, en door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kan je ongelukken voorkomen en zorgen voor een veilige werkomgeving.

Bij BLOM opleidingen ligt onze focus op het bevorderen van veiligheid tijdens het werken met hoogwerkers. We bieden uitgebreide cursussen aan waarin we dieper ingaan op het veilig bedienen van hoogwerkers onder verschillende omstandigheden, inclusief het omgaan met windkracht.

 

Over de Auteur

 

Tom van BLOM

Tom van BLOM is een karikatuur van een gedreven en vakbekwame BLOM-instructeur. Intern transport is geen kleinigheid, vindt Tom. Hij houdt zich dan ook bezig met alles dat te maken heeft met opleiden en voorlichten. Zijn missie: zijn kennis op een laagdrempelige manier overdragen op (toekomstige) chauffeurs.

Plaats bericht


Naar top