Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 16 augustus 2024
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Mag je met een vorkheftruck hijsen?

Het hijsen van lasten met een heftruck is een onderwerp dat veel vragen oproept, vooral op het gebied van veiligheid en wettelijke voorschriften. In deze blog beantwoorden we de vraag: Mag je hijsen met een heftruck? Daarnaast geven we tips en beschrijven we de middelen die je kunt inzetten om dit veilig te doen.

 

Mag je hijsen met een vorkheftruck?

Het antwoord op deze vraag is genuanceerd. Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving, specifiek de Arbowet en bijbehorende Arbobesluiten, is het hijsen met een vorkheftruck onder bepaalde omstandigheden toegestaan, maar hieraan zijn strikte voorwaarden verbonden. Een heftruck is in de eerste plaats ontworpen voor het heffen en verplaatsen van lasten, niet voor het hijsen ervan zoals een kraan dat zou doen. Dit betekent dat je in principe niet zomaar een heftruck mag gebruiken voor hijswerkzaamheden, tenzij deze is uitgerust met speciaal daarvoor ontworpen voorzetapparatuur, zoals een hijsjib.

 

Veiligheidsvoorschriften voor hijsen met een heftruck

Gebruik van gecertificeerde voorzetapparatuur: Om veilig te hijsen met een heftruck, moet je gebruik maken van goedgekeurde voorzetapparatuur zoals een hijsjib of hijshaak. Deze hulpmiddelen moeten zijn voorzien van een typeplaatje met daarop alle relevante informatie, zoals het maximaal toelaatbare gewicht en de juiste gebruikswijze​.

  • Voldoende scholing en instructie: Werknemers die lasten hijsen met een heftruck moeten hiervoor speciaal zijn opgeleid. Deze opleiding omvat naast de basiskennis van het besturen van de heftruck ook de specifieke vaardigheden voor het veilig hijsen van lasten. Het is essentieel dat de bestuurder begrijpt hoe de belasting invloed heeft op de stabiliteit van de truck en dat hij of zij in staat is om het zwaartepunt correct te beoordelen​.
  • Stabiliteit en lastendiagram: Het is cruciaal om de stabiliteit van de heftruck niet in gevaar te brengen. Een lastendiagram, dat aangeeft welk gewicht veilig op welke hoogte kan worden geheven, moet altijd in acht worden genomen. Het is belangrijk om te onthouden dat bij het hijsen van lasten het zwaartepunt verandert, wat de stabiliteit van de truck beïnvloedt. Daarom moet de lading altijd binnen de opgegeven limieten van het lastendiagram blijven​.
  • Inspectie en onderhoud: Voor aanvang van de hijswerkzaamheden moet de heftruck grondig worden geïnspecteerd. Dit omvat een controle van de banden, remmen, hydraulische systemen en vooral de voorzetapparatuur die gebruikt zal worden. Regelmatig onderhoud en keuringen zijn van essentieel belang om ongelukken te voorkomen.

    Veiligheidsposter Hijsen >    

 

Hulpmiddelen voor veilig hijsen met een heftruck

  • Hijsgieken en hijsjibs: Deze voorzetapparaten maken het mogelijk om lasten te hijsen zoals met een kraan. Ze zijn voorzien van één of meerdere hijsogen waaraan hijsbanden of kettingen kunnen worden bevestigd. Het gebruik van een hijsjib vereist echter dat de bestuurder voldoende getraind is in het aanslaan van lasten​.
  • Lastbeveiliging: Om te voorkomen dat de lading tijdens het hijsen verschuift of valt, moeten er hijsbanden, kettingen of andere vormen van lastbeveiliging worden gebruikt. Deze moeten correct worden aangeslagen en moeten geschikt zijn voor het gewicht en de aard van de lading.
  • Gebruik van een lastenklem of balenklem: Voor specifieke ladingen zoals rollen of balen kunnen speciale klemmen worden gebruikt die de lading stevig vastklemmen en zo veilig hijsen mogelijk maken​.

Hoewel het mogelijk is om te hijsen met een heftruck, is dit onderhevig aan strikte voorwaarden en moet het altijd gebeuren met de juiste middelen en volgens de geldende veiligheidsvoorschriften. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot ernstige ongevallen en zware boetes. Zorg er daarom altijd voor dat de juiste voorzetapparatuur wordt gebruikt, dat de bestuurder goed is opgeleid en dat de heftruck in goede staat verkeert voordat je begint met hijswerkzaamheden.

Door te investeren in de juiste heftruck opleiding en apparatuur, en door altijd de geldende voorschriften te volgen, kan het hijsen met een heftruck op een veilige manier worden uitgevoerd.


Over de Auteur

 

Tom van BLOM

Tom van BLOM is een karikatuur van een gedreven en vakbekwame BLOM-instructeur. Intern transport is geen kleinigheid, vindt Tom. Hij houdt zich dan ook bezig met alles dat te maken heeft met opleiden en voorlichten. Zijn missie: zijn kennis op een laagdrempelige manier overdragen op (toekomstige) chauffeurs.

Plaats bericht


Naar top