Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 29 augustus 2024
  • Auteur: Maarten Dullaert
  • Categorie: nieuws

Een op de negen bedrijfsongevallen is met een heftruck

Wat het belang is van een goede heftruckopleiding, blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen 2023 van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Bij liefst 11% van alle arbeidsongevallen is een heftruck of pallettruck betrokken. Geen enkel ander arbeidsmiddel speelt zo vaak een rol bij ongevallen in het bedrijfsleven. Ongevallen met heftrucks vinden het vaakst plaats in de sectoren handel (31%), industrie (27%) en vervoer en opslag (26%).

De Arbeidsinspectie heeft in 2023 maar liefst 2448 onderzoeken naar arbeidsongevallen afgerond, aanzienlijk meer dan in de vijf jaar daarvoor. Daarbij waren 2386 slachtoffers betrokken, waarvan er 69 als gevolg van het ongeval zijn overleden. Het aantal dodelijke slachtoffers is een stuk hoger dan vorig jaar (40) en bijna net zo hoog als in het laatste pre-coronajaar 2019 (71).

Uit analyse van de cijfers blijkt de meeste arbeidsongevallen plaatsvinden in de sectoren industrie, bouwnijverheid, handel en vervoer en opslag. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de sector vervoer en opslag (13), gevolgd door bouwnijverheid (12), industrie (12) en handel (7). Opvallend is het hoge aantal doden in de leeftijdsklasse 55 tot en met 64 jaar (21).

Kleine bedrijven zijn onveiliger

Opvallend is dat werknemers van kleine bedrijven veel meer risico lopen dan werknemers van grote bedrijven. Bij bedrijven met tien tot honderd werknemers ligt het aantal ongevallen op 73 per 100.000 banen. Bij bedrijven met meer dan honderd werknemers gaat het om 8 ongevallen per 100.000 banen.

Het lijkt erop dat grote bedrijven meer veiligheidsmaatregelen nemen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten. Vaak hebben ze hiervoor een speciale medewerker aangesteld. Misschien hebben kleine bedrijven minder oog voor veiligheid of kunnen ze zich simpelweg geen kostbare maatregelen veroorloven.

Meer risico’s met heftrucks

Zoals aangegeven is geen ander arbeidsmiddel zo vaak bij een bedrijfsongeval betrokken als heftrucks en pallettrucks (11%). Op de tweede plaats komen verplaatsbare, draagbare of verrijdbare ladders of trapladders, die bij 8% van de ongevallen een rol spelen. Ongevallen met ladders of trapladders vinden voornamelijk plaats in de bouwnijverheid (41 procent).

Uit de cijfers van de Arbeidsinspectie blijkt verder dat de meeste ongevallen onder de noemer ‘vallen’ geschaard kunnen worden (35%). In 26% van de gevallen kwam het slachtoffer in aanraking met een arbeidsmiddel of object, terwijl in 20% het slachtoffer door iets geraakt is. Bij 10% van de ongevallen was sprake van een ongeluk met een voertuig of rijdend werktuig.

Plaats bericht


Naar top